
  
 

 
 
 

 
    
   
 

BOARD OF ETHICS 
One Parkway Building 
1515 Arch Street 
18th Floor 
Philadelphia, PA 19102 
(215) 686 – 9450 (t) 
(215) 686 – 9453 (f) 

Philadelphia Board of Ethics 
Board Opinion No. 2020-005  

October 21, 2020 

Sent via email 

Sarah E. Stevenson 
Chief Integrity Officer, City of Philadelphia  
City Hall, Room 215  
Philadelphia, PA 19107  
Sarah.stevenson@phila.gov 

Re:  Application of Home Rule Charter to Election Day Activity of Appointed 
Officers and Employees of the Executive Branch 

Dear Ms. Stevenson:  

 You have asked for guidance on behalf of appointed officers and employees of 
the Executive Branch as to whether the Home Rule Charter would permit such appointed 
officers and employees on Election Day to (a) serve as poll watchers; (b) participate in 
non-partisan election protection efforts; and (c) distribute partisan literature or engage in 
similar activities at or near a polling place. 

As discussed in more detail below: 
a. An appointed officer or employee of the Executive Branch may not serve as a 

poll watcher appointed by a candidate or political party. 
b. An appointed officer or employee of the Executive Branch may participate in 

non-partisan election protection efforts so long as they are not organized, 
sponsored by, or conducted in coordination with a campaign, political party, 
or partisan political group. 

c. An appointed officer or employee of the Executive Branch other than an 
employee of the Police Department, may volunteer on a campaign supporting 
a candidate for non-local office and in doing so may distribute partisan 
literature or engage in similar activities near a polling place, to the extent 
permitted by the State Election Code. 
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I. Jurisdiction 

 Philadelphia Home Rule Charter Section 4-1100 grants the Board of Ethics 
jurisdiction to administer and enforce all Charter provisions and ordinances pertaining to 
ethical matters, including the political activity restrictions found in Home Rule Charter 
Section 10-107 and the City’s Ethics Code (City Code Chapter 20-600). Charter Section 
4-1100 and Philadelphia Code Section 20-606 authorize the Board to render advisory 
opinions explaining the application of laws under the Board’s jurisdiction concerning a 
City officer’s or employee’s proposed future conduct. A supervisor or appointing 
authority may request an Advisory Opinion concerning the conduct of a subordinate 
officer or employee. Board Regulation No. 4 describes the procedures related to advisory 
opinions, including for requesting reconsideration of an advisory opinion issued by the 
Board.  

II. Relevant Law  

 Home Rule Charter Section 10-107(4) sets forth a number of restrictions and 
limitations on the political activity of City appointed officers and employees. These rules 
were intended to ensure that City government serves the public interest rather than the 
interests of political parties or factions.1 Charter Section 10-107(4) states: 

No appointed officer or employee of the City, except for an employee of the 
Council, shall be a committee person, ward leader, delegate, or other officer of a 
political party, or an officer of a partisan political group, or take any part in the 
management or affairs of any political party, partisan political group or political 
campaign, with the following generally applicable exception.  
      (a)   Such appointed officers and employees may participate in non-managerial 
volunteer activity in support of a candidate for any office, but not including for a 
state or local office for which Philadelphia electors cast ballots other than in a 
campaign for an office elected on a state-wide basis. 
      (b)   The exception for participation in non-managerial volunteer activity in 
support of a candidate set forth in subsection (a) shall not apply to an employee of 
the Offices of the Sheriff, City Commissioners or District Attorney, or any officer 
or member of the Police Department, or any member or employee of the Board of 
Ethics. 
      (c)   No appointed officer or employee of the City shall use a City title while 
engaged in any political activity. 
      (d)   No officer or employee of the City shall engage in any political activity 
while on duty or utilize City resources for or while engaging in political activity. 
      (e)   Nothing in this section prohibits an appointed officer or employee from expressing 
a political or other opinion as a private citizen or from exercising the right to vote. 

 
1 See e.g.  The Committee of Seventy, The Charter: A History (1980), available 
at https://seventy.org/uploads/files/127709242549666483-1980-charter-history.pdf (last visited 
Oct. 12, 2020). 
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Board Regulation No. 8 provides a detailed interpretation of Charter Section 10-
107(4) and at Paragraph 8.12 lists specific limitations on the ability of an appointed 
officer or employee of the Executive Branch to volunteer for a non-local campaign. 
Specifically, no appointed officer or employee may engage in political activity while on-
duty, in uniform, on City property, or while using City resources or their City title. In 
addition, an appointed officer or employee of the Executive Branch may not participate in 
any tasks that involve the management, strategy, supervision, or direction of campaign 
work. Lastly, an appointed officer or employee of the Executive Branch may not seek or 
accept any compensation for their participation in a campaign.  Paragraph 8.12 
includes several examples of permissible activity by an appointed officer or employee of 
the Executive Branch.  

III. Discussion 

a. Poll Watchers 

The State Election Code provides that a candidate or political party may appoint 
an individual as a poll watcher. See 25 PS 2687(a). A watcher must be registered as a 
member of the same party as the candidate or party that appoints them. Properly 
appointed poll watchers are among a very small group of people who are authorized to be 
in polling places during voting. A properly appointed watcher may challenge the 
qualifications of a voter on behalf of the party or candidate that appointed them. The 
challenge initiates a review by the judge of elections, who determines whether the 
challenge is brought in good faith and whether they can confirm that the voter is qualified 
to vote in the precinct. A properly appointed poll watcher also has special rights to 
inspect the voter rolls and to be present for the canvassing of the machines at the polling 
place.  

 A watcher appointed by a candidate or party serves as an agent of their appointing 
candidate or party and takes independent action both to protect the interests of that 
candidate or party and to guard the integrity of the vote. See Tiryak v. Jordan, 472 F. 
Supp. 822, 824 (E.D. Pa. 1979). In doing so, a watcher exercises discretion and can 
materially affect the interests of their appointing candidate or party. As such, we find 
that, for the purposes of the Charter, a duly appointed watcher takes part in the 
management of the campaign or party that appointed them. Accordingly, Charter Section 
10-107(4) prohibits an appointed officer or employee of the Executive Branch from 
serving as a watcher appointed pursuant to the State Election Code.2  

 
2 While we need not, and therefore do not, address these questions in this opinion, it seems to us 
that, (a) in the case of a watcher appointed by a political party, the watcher is an officer of that 
party, and (b) a challenge brought by a poll watcher is a transaction involving the City and 
therefore Code § 20-602 would prohibit an officer or employee from representing a candidate or 
party in that transaction. 

http://bit.ly/2020Reg8
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b. Non-partisan election protection efforts 

As defined by Regulation No. 8, political activity is an activity “directed toward 
the success or failure of a political party, candidate, political campaign, or partisan 
political group.” We assume that when you ask about “non-partisan election protection 
efforts” you mean activities that would not be directed towards the success or failure of 
any candidate but would rather have the goal of ensuring that voters are able to cast their 
ballot regardless of which candidate they may choose to support. We find that such 
activities are not political activity for the purposes of the Charter and an appointed officer 
or employee of the Executive Branch may participate in such activities so long as they 
are not organized, sponsored by, or conducted in coordination with a campaign, political 
party, or partisan political group.3  

c. General Campaign Activities 

As explained in Paragraph 8.12 of Regulation No. 8, an appointed officer or 
employee of the Executive Branch who is not part of the Police Department may 
volunteer in support of a candidate who is not running for local elective office, so long as 
they (a) comply with the restrictions set forth in Subpart B of Regulation No. 8; (b) do 
not participate in any tasks that involve the management, strategy, supervision, or 
direction of campaign work; and (c) do not seek or accept any compensation for their 
participation.4  

We note that campaigns use a number of terms for election day volunteers, such 
as poll monitor or poll worker. The name given to a volunteer however, is not especially 
helpful in determining whether a City employee may engage in a particular activity. The 
key question is, what will the City employee be doing? For example, an employee of the 
Executive Branch may (a) hand out campaign literature on behalf of a candidate for 
President of the United States; (b) participate in a get-out-the-vote effort organized by a 
candidate for a seat in the United States House of Representatives; or (c) volunteer to 
hand out campaign buttons on election days in support of a candidate for United States 
Senate.5  

 
3 We note that the State Election Code imposes a number of restrictions on police officers, with 
the likely result that they would not be able to engage in these activities to the same extent as 
other appointed officers or employees of the Executive Branch.  
4 As the Board’s General Counsel recently advised (https://bit.ly/BOE2020-509), the restrictions 
will apply more strictly if an employee of the Executive Branch is temporarily assigned to the 
City Commissioners, Sheriff’s Office, District Attorney’s Office, Police Department, or Board of 
Ethics.  
5 In addition, the State Election Code prohibits government employees from serving as a member 
of a polling place election board, such as a Judge of Election or Minority Inspector. See 25 PS § 
2672. 

https://bit.ly/BOE2020-509
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An appointed officer or employee of the Executive Branch may not, however, (a) 
hand out a sample ballot that includes a candidate for a State Senate seat based in 
Philadelphia; (b) supervise volunteers for a candidate; (c) accept a payment of $100 from 
a ward committee for driving voters to the polls; (d) wear their City uniform while 
handing out campaign literature; or (e) reference their City position while promoting any 
candidate. 

* * * * * 

Thank you for your concern about compliance with the City’s Ethics Code and for 
seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the 
facts you have provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable 
reliance on opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within 
the Board’s jurisdiction, unless they have omitted or misstated material facts in their 
requests. Code § 20-606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 4.12. 

Since you requested a public opinion, a copy of this Opinion will be made public 
on the Board’s website and by other means. Please let General Counsel Staff know if you 
have any questions. 

 
BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 

 

/s/ Michael H. Reed 

Michael H. Reed, Esq., Chair 
Judge Phyllis W. Beck, (Ret.), Vice-Chair 

Sanjuanita González, Esq., Member 
Brian J. McCormick, Jr., Esq., Member 

JoAnne A. Epps, Esq., Member 

 

cc:  J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director 
Michael J. Cooke, Esq., General Counsel 


